Uporabni nasveti

Oljčno olje

Oljčno olje

Oljčno olje ima med vsemi jedilnimi olji posebno mesto zaradi načina pridobivanja, načina uživanja in pogostega potvarjanja.

Deviško oljčno olje je oljčni sok, pridobljen iz sadeža – oljke izključno z mehanskimi postopki, kulinarične užitke pa ponuja že takoj po predelavi. Oljčni sok ni toplotno obdelan in je brez dodatkov (aditivov). Zaradi visoke cene ga pogosto potvarjajo s cenejšimi vrstami rastlinskih olj, rafiniranim oljčnim oljem oziroma oljčnim oljem, pridobljenim iz oljčnih tropin. Zato so tržni normativi za oljčno olje v primerjavi z ostalimi olji zelo strogi, preverjanje parametrov pa je strokovno zahtevno in natančno opredeljeno v mednarodnih predpisih. V mednarodnem prostoru predpisujejo parametre kakovosti, pristnosti in mejne vrednosti za oljčno olje Codex Alimentarius, Mednarodni svet za oljke (International Olive Council) in Evropska unija. Slednja predpisuje kemične in senzorične značilnosti za posamezne kategorije oljčnega olja z Uredbo Komisije (EGS), št. 2568/91, in njenimi prilogami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja