Uporabni nasveti

Sušenje čilijev

Da nas bo peklo vse leto, lahko svež čili kar posušimo.

Poznamo več postopkov.

Sušenje čilijev na zraku 

Prvi postopek je, da cele sveže čilije čez pecelj nanizamo na nitko (pomagamo si s šivanko) ali vrvico zavežemo okoli peclja in jih obesimo v suh prostor. Sušenje traja nekaj tednov, paziti moramo, da nam plodovi ne začnejo plesneti ali gniti. Ko so dovolj posušeni, da se lepo prelomijo, jih pospravimo v steklen kozarček. Ker je pri nas jeseni že velikokrat precej vlažno ozračje, bolj priporočamo sušenje čilijev po drugih dveh metodah.

Sušenje čilijev v pečici

Čilije lahko sušimo v pečici. Da bodo hitreje suhi, jih narežemo na manjše koščke, odstranimo jim pecelj, močnejšim čilijem (habanero, scorpion …) lahko odstranimo tudi semena. Zložimo jih na pladenj, obložen s peki papirjem, in damo v pečico, ki smo jo segreli na 50°C. Pečico pustimo malo priprto, vklopimo ventilator in sušimo približno 4 ure. Čas je odvisen od velikosti koščkov (med sušenjem večkrat pogledamo v pečico), postati morajo krhki in lomljivi.

Sušenje čilija v sušilniku

Čilije lahko sušimo tudi v sušilniku. Prerežemo jih na polovico ali na koščke in jim po želji odstranimo semena. Temperaturo nastavimo na 60°C in sušimo približno 10 ur (polovice čilijev), čas je ponovno odvisen od velikosti koščkov.

Nasvet

Priporočamo, da pri čiščenju čilijev uporabljate lateks rokavice. Semena odstranimo, predvsem pri močnejših čilijih oziroma pri vseh, če želimo, da je končni izdelek manj pekoč. Dobro posušene čilije lahko cele zapremo v steklene kozarčke, jih zdrobimo v koščke ali zmeljemo v prah. Uporabljamo pri kuhanju, iz koščkov pa naredimo tudi pekoče oljčno olje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja