Uporabni nasveti

Napitek za zamašene žile

Napitek za zamašene žile

Napitek za zamašene žile je ustvarjen za to, da očisti naše ožilje maščobnih oblog ter prepreči srčno ali možgansko kap, s čemer prispevamo k bolj mlademu, zdravemu telesu in dolgoživosti.

Sestavine za napitek za zamašene žile

  • 1 kilogram limon
  • 1 l vode
  • 300 g česna

Postopek

Limone dobro operite. Pustite jih 15 minut v posodi s toplo vodo, ki ste ji dodali žlico sode bikarbone. Ta bo iz njih potegnila ostanke škropiv. Splahnite limone pod tekočo vodo, narežite kar neolupljene in jih skupaj s stroki česna sesekljajte s pomočjo mešalnika. Nastalo zmes stresite v primerno veliko posodo, prelijte z litrom vode in pristavite na ogenj. Posodo pokrijte s pokrovko.

Počakajte, da mešanica zavre, zatem pa jo pustite, da se še 15 minut kuha pri nižji temperaturi.

Po pretečenem času posodo odstavite in pustite, da se zmes ohladi. Ohlajeno precedite v čisto steklenico, dobro zamašite in dajte v hladilnik.

Pripravek uživajte 25 dni, po pol decilitra dnevno zjutraj in zvečer. Potem si vzamite 10 dnevni premor in ga znova uživajte 25 dni.

Napitek za zamašene žile uživajte enkrat do dvakrat na leto. Šestmesečna pavza med eno in drugo kuro je nujna.

Zakaj moramo narediti pavzo?

Razlog za priporočeno pavzo med uživanjem takšnega napitka je večplasten:

Prekomerno uživanje zdravih sestavin, kot so limone in česen, ni vedno koristno in lahko povzroči prenasičenost z določenimi hranili ali celo preobremenitev telesa z določenimi spojinami.

Lahko se pojavijo tudi prebavne težave.

Če vzamemo pavzo med uživanjem takšnega napitka, omogočimo telesu, da bolje absorbira hranila iz vsake sestavine. To lahko poveča učinkovitost zaužitih snovi in ​​zmanjša tveganje za izgubo hranil skozi prebavni trakt.

Skratka, pavza med uživanjem tega napitka omogoča telesu, da bolje izkoristi hranila in zmanjša tveganje za morebitne neželene učinke.

Če te zanima …

… napitek pomaga tudi k boljšemu vidu in deluje proti angini. Preprečuje nastanek tumorjev. Zdravi povišan holesterol.

… na stenah ožilja se zaradi nezdravega načina življenja postopoma nabira plag, arterije postajajo vse manj prehodne in njihove stene otrdijo. Takšno stanje imenujemo arteroskleroza.

… ožilje se zamaši zaradi močno predelane hrane, uživanja nasičenih maščob in sladkorja. Plag se nabira tudi zaradi kajenja, prekomernega uživanja alkohola, vdihavanja onesnaženega zraka in pomanjkanje telovadbe.

… česen vsebuje naravni ahoen, ki ima podoben učinek kot aspirin. Naravni ahoen poleg tega preprečuje sprijemanje trombocitov, pospešuje raztapljanje krvnih strdkov, zmanjšuje viskoznost krvi, pospešuje cirkulacijo in odstranjuje nezaželene snovi iz krvi.

… limona je močan antioksidant in antibiotik, preprečuje kopičenje holesterola v stenah arterij in prispeva k nižanju slabega holesterola.

Kako preprečiti zamašene žile?

  • zdrava prehrana;
  • fizična aktivnost;
  • obseg pasu naj bo manjši od 95 centimetrov;
  • zmerno uživanje alkohola;
  • opustitev kajenja.

Živila, ki pozitivno vplivajo na ožilje:

Ribe z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin: Losos, skuša, sardine in druge ribe z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin pomagajo zmanjševati vnetja in izboljšujejo elastičnost žil.

Oreščki: Mandlji, orehi, lešniki in drugi oreščki so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, vlakninami, vitaminom E in antioksidanti, ki so koristni za srce.

Oves: Vsebuje beta-glukan, topno vlaknino, ki pomaga zniževati raven holesterola in uravnavati krvni sladkor.

Avokado: Vsebuje zdrave mononenasičene maščobe, ki pomagajo uravnavati holesterol in ohranjajo prožnost žil.

Zelenjava: Špinača, brokoli, korenje in druga temno zelena ali oranžna zelenjava je bogata z antioksidanti, ki ščitijo celice in ožilje.

Paradižnik: Vsebuje likopen, ki je močan antioksidant in koristen za srce. Kuhan paradižnik (npr. v omaki) poveča absorpcijo likopena.

Jagode: Bogate so z antioksidanti, vlakninami in vitaminom C, kar pomaga krepiti žilne stene.

Česen: Ima protivnetne in protiglivične lastnosti ter pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in holesterola.

Fižol in druge stročnice: Vsebujejo vlaknine, beljakovine in minerale, ki so koristni za srce.

Cimet: Pomaga zmanjševati vnetja in prispeva k znižanju ravni sladkorja v krvi.

Oljčno olje: Vsebuje mononenasičene maščobe, ki so koristne za srce, in antioksidante.

Čaj: Zeleni čaj vsebuje antioksidante, imenovane flavonoidi, ki zmanjšajo tveganja za srčno-žilne bolezni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja