Habanero čili Chillicus
Habanero je pogosta vrsta čilija. Ime je dobil po kubanskem mestu La Habana. Obstaja kar nekaj barvnih različic najpogostejši sta oranžna in rdeča. Habanero izvira iz
Amazona. Znan je kot eden najbolj pekočih čilijev na svetu, Zato mnogi to papriko uporabljajo kot glavno sestavino čilijevih omak.
HABANERO ČILIHABANERO ČILI
Suhi čili
Jakot Moro
Slog: Suho belo vino.
Barva: Kristalno, slamnato rumene barve z zlatim odtenkom in gosto teksturo.
Aroma: Buket spominja na kivi, Jonagold, rumeni grenivke in vrtnico. Sledi mu rahel pridih mandljev, koprive in timijana.
Okus: Okus je mehak in opazno topel. Kislost ga lepo uravnoteži in pusti mineralni pečat v ustih. Vino je intenzivno in polno, z elegantnim in dolgotrajnim pookusom.
Spremljanje hrane: Karpačo jadranskega brancina, nigiri lososa, ocvrti lignji ali sipa.
Temperatura strežbe: 8 - 10°C
Vinograd: Travnata trta na marmornati podlagi. Jugozahodna ekspozicija.
Oblika trte: Enojni guyot.
Trgatev: Ročna trgatev, druga polovica septembra.
Vinifikacija: Po nežnem stiskanju vino prelijejo v nerjavečo jekleno posodo za 12 dni fermentacije. Mešajo ga s finimi kvasovkami do januarja.
Zorenje: 1 leto v nerjaveči jekleni posodi.
Stekleničenje: 0,75-litrska steklenica s plutovinastim zamaškom.
Karolina – Kava Idrijskih Klekljaric
Malvazija Bregar
Vino iskrive rumene barve s slamnato-zelenkastimi odtenki. Že počasno drsenje vinskih srag po steni kozarca obljublja bogato vino, pričakovanja pa še poveča cvetica, ki je prepričljivo vinska in nas spominja na dišeč cvetoč travnik, zrele bele breskve, agrume, zelišča, pečena jabolka s cimetom in vaniljo. V ustih se izkaže z razkošjem toplih tonov, sadnih kompotov, zlasti kutine, pa tudi z mineralnostjo in žgečkljivo harmonijo med alkoholom in kislino. Pookus je dolg in čist, s pečatom zrelega sadja.
Idealna servirna temperatura je 10 do 12 °C.
Malvazija Moro
Slog: Suho belo vino.
Barva: Kristalno, zlato rumene barve in gosta.
Aroma: Njegov intenziven buket me spominja na ananas, marelice in kivi, sledijo pa namigi po akaciji, mandljih in rožmarinu.
Okus: Okus je topel, poudarjena kislost osveži in pusti mineralni pookus. Intenzivno vino s polnim in elegantnim karakterjem ter dolgotrajnim pookusom.
Parjenje s hrano: Testenine s pestom Genovese, perutnina, žariran tun, pečen brancin, ocvrti lignji ali sipa.
Temperatura strežbe: 8 – 10°C
Vinograd: Travnat vinograd z ilovnato zemljo. Zahodna ekspozicija.
Oblika vinske trte: Enosmerna vinska trta s 4 brsti.
Trgatev: Ročna trgatev, druga polovica septembra.
Vinifikacija: Po lahki kompresiji pretočeno v nerjaven jekleni tank za 12 dni fermentacije pri 15 °C. Mešano z drožmi do januarja.
Zorenje: 1 leto v nerjavnem jeklenem tanku.
Polnjenje: 0,75L steklenica s pluto.
Margerita Cuvee Moro
Slog: Suho rdeče vino.
Barva: Globoko rubinasto rdeča barva z gosto teksturo.
Aroma: Izrazit cvetni vonj spominja na črno češnjo, zrelo slivo in robido. Zaznavanje rdeče vrtnice in vijolice se nato preplete z cimetom, klinčki, kakavom in tobakom.
Okus: Okus je mehak in zaznavno topel, kisline so mlade z počasi zaobljenimi tanini. Vino ima intenziven okus, živahno telo z izrazitim elegantnim in dolgotrajnim pookusom.
Sestavljanje s hrano: Jagenjčji krači, kozji jarek v pečici, žarano meso.
Temperatura strežbe: 16 – 18°C
Sorta: 70% Merlot, 30% Cabernet Franc
Vinograd: Travnati vinogradi z glino, različne ekspozicije.
Oblika trte: Enojni Guyot in enojni cordon s 4 popki.
Trgatev: Ročna trgatva izbranih grozdov, druga polovica oktobra.
Vinarstvo: Merlot 40 dni sušen v škatlah na vetru, 14 dni fermentacije in maceracije v vinifikatorju. Po fermentaciji rahlo stisnemo in pretočimo v 2500L hrastov sod. Cabernet Franc 12 dni maceracije in fermentacije, po fermentaciji rahlo stisnemo in združimo z Merlotom v 2500L hrastovem sodu.
Zorenje: 2 leti v 2500L sodu, 1 leto v barikih, 2 leti v steklenici.
Embalaža: 0,75L in 1,5L steklenica s plutovinastim zamaškom.